Ägare av friskolor ska prövas hårdare

Ägare av friskolor ska prövas hårdare

Ardalan Shekarabi, civilminister, vill försvåra för oseriösa aktörer att driva friskolor. Regeringen har därför lagt fram ett förslag kring strängare kontroller av ledare och ägare av skolor i privat regi.

 

Debatten om skolor i privat regi har varit på bordet under en lång tid nu. Shekarabi är en av de som anser att det finns mycket kvar att göra. Till exempel har han kritiserat att politiska verktyg saknas för att hålla oseriösa aktörer borta.

Ska genomgå en lämplighetsprövning

I en proposition, som ska lanseras i mars, föreslår Shekarabi och Socialdemokraterna att man göra en lämplighetsprövning av ledare och ägare. Han talar dock också om utvidgade regler för hur resurserna som skolan får ska kunna användas. Som en del i lämplighetsprövningen kan det till exempel handla om att säkerställa att ingen av ledarna eller ägarna är dömda för brott.

Vinstuttaget ska strypas

Shekarabi påpekar för SVT att Sverige är det enda landet i Europa som tillåter att pengar, som från början är offentliga medel, kan tas ut från skolan och delas ut till aktieägare. Det här menar han inte är rimligt. En del i syftet med det nya regelverket skall vara att ändra på detta.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *