Dataprogram för upptäckt av planeter

Dataprogram för upptäckt av planeter

Idag kan nya planeter upptäckas i snabbare takt än tidigare. För att hitta och upptäcka nya planeter i andra solsystem mäts bland annat hur stor del ljus som döljs när planeten passerar stjärnan. För att kunna mäta detta krävs att man studerar stjärnan under en längre tidsperiod för att se både när de skuggar och när de inte gör det.

Tidigare har det krävts långdragna beräkningar för att räkna ut detta, men nu har en ny dator lärts att identifiera planeter ur all data som har kommit in. Hittills har man hittat en mängd nya planeter både i kända och utforskade solsystem.

Ett exempel är hur forskare i början av 2017 ett helt nytt solsystem som antas ligga enbart 39 ljusår från jorden. Enligt beräkningar består solsystemet av sju planeter med förhållanden som gör att liv kan finnas där. Detta presenterades för första gången i tidningen Nature och fick sedan medial uppmärksamhet i flera länder.

Viss forskare menar att detta solsystem är ett ”idealiskt laboratorium” för att kunna studera nya världar och ett av de bästa ställena att förvänta sig liv på utanför jorden. Däremot kan man inte med dagens teknik utröna om det finns liv på dessa planeter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *