Omval i Honduras blir inte av

Omval i Honduras blir inte av

I presidentvalet i Honduras står det nu klart att det är Juan Orlando Hernández som har vunnit. Utmanaren Salvador Nasralla menar dock att det är valfusk som ligger bakom, och uppmanar medborgarna att protestera.

 

Det var ett jämnt lopp mellan de båda, som sittande Hernández alltså skulle komma att gå vinnande ur. Endast 1,53 procentenheter skiljde dem åt när rösterna hade räknats. Nasralla menar dock att ett omval borde hållas, och då med betydligt hårdare övervakning från internationella observatörer. Tidigare presidenten Zelaya instämmer och säger att valet är ogiltigt.

Kritik från flera håll

Det är inte bara utmanaren som har kritiserat valet. En annan aktör som framfört hård kritik mot hur valet har gått till är OAS, en panamerikansk samarbetsorganisation som skickat valobservatörer till den honduranska huvudstaden Tegucigalpa. Bland annat talar de om att intrång gjorts i datorsystem och att valurnor har öppnats. Vidare hävdar de att det funnits en extrem statistisk okunnighet kring nivåer av deltagande inom en och samma avdelning. Detta, och en rad andra brister i säkerheten som pekats ut, är det som föranlett opposition och internationella organisationer att mana till protester och kräva omval.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *