Prisfallet bör dämpas på bostäder, enligt finansministern

Prisfallet bör dämpas på bostäder, enligt finansministern

Ett ökat utbud har i år märkts på den svenska bostadsmarknaden. Det har gått mer och mer från att vara säljarens marknad, till köparens marknad. Finansminister Magdalena Andersson menar att prisfallet bör dämpas.

 

Med ett ökat utbud av bostäder har vissa säljare fått sälja sina boenden för lite mindre summor än de förväntat sig. Samtidigt har flera byggbolag fått reducera priserna på nyproduktioner. Priserna, som sjunkit under en tid nu, förväntas dock inte sjunka alltför mycket, säger Andersson.

Efterfrågan fortsatt hög

Det som kommer att motverka ett större prisfall är, enligt finansministern, att efterfrågan är fortsatt hög. Med det sagt är hon ändå orolig, något som hon har varit ända sedan hon blev minister. Hon säger att det finns en uppenbar risk i ekonomin, samtidigt som hon i samma mening påpekar att det finns faktorer som indikerar att ett större prisfall inte är att vänta. Dock är det ett orosmoln, säger hon.

Högt bostadsbyggande under senare tid

Med ett stort utbud får köpare fler objekt att välja mellan, samtidigt som säljarna får färre köpare att slåss om. Bostadsbyggandet i landet är idag högt, och särskilt sedan sensommaren har utbudet ökat snabbt. Det här menar Andersson kan vara en viktig förklaring till de sjunkande priserna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *