Saltkornet – större än IBM´s senaste datorn

När IBM i mars 2018 kunde visa upp deras absolut senaste dator visade det sig att modellen var mindre än ett vanligt saltkorn. På enbart en kvadratmillimeter rymdes datorn som hade kraft som en dator från början av 90-talet.

Inom elektronik och inte minst datorer har en utvecklingstrend varit att skapa så små enheter som möjligt. Detta inte enbart för att de ska vara lätta att hantera utan även för att öppna upp möjligheter att applicera en dator i nya konstruktioner och situationer.

IBM har minst sagt tagit ett steg framåt i denna utveckling med deras nya minidator. En dator som de visade upp under deras egna konferens ”IBM Think”. De sa då att detta skulle vara världens minsta dator och även om dess konkurrenter eventuellt inte håller med så är det onekligen en extremt liten dator. Den ryms på en kvadratmillimeter och är därmed lika stor som ett större saltkorn.

Den drivs av en liten solcell men eftersom det inte är speciellt mycket arbetsminne så räcker den kraft som solcellen kan skapa. Utifrån hur den är byggd är det lite svårt att säga exakt dess kapacitet men man har valt att jämföra den med ett X86-chip från 1990. Det betyder en processor som därmed ligger kring 20 – 30 MHz. En liten dator – med liten kraft.

Tanken var inte heller att skapa något kraftfullt utan något litet och mycket billigt som därmed skulle kunna appliceras på nya områden. Man beräknar tillverkningskostnaden till ca en krona och en bransch där den kan komma användas är inom transportbranschen.

Än så länge är det enbart en prototyp men med tanke på dess storlek och att datorn ska kunna använda sig av blockkedjeteknik kan spårning inom logistik mycket väl bli en av dess första ”riktiga” uppgifter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *