Vågen som inte talar om vad du väger

Vågen som inte talar om vad du väger

Tycker du det är lite obekvämt att få höra hur mycket du väger? En ny våg, vid namn Shapa, ska uppmuntra sina användare att leva mer sunt och kanske också gå ner i vikt, på lite längre sikt. Men några kilo anges inte.

 

Utvecklaren Dan Ariely, som ligger bakom vågen, berättar att vågen säger en hel del om användarens hälsa. Att dock få höra sin egen vikt i siffror kan, om vikten inte är i enlighet med ens förväntningar, leda till känslor av hopplöshet som gör att användaren får lust att ge upp. Det är just det här problemet som Dan vill råda bot på.

Bygger på artificiell intelligens

Mjukvaran i vågen bygger på artificiell intelligens. Istället för kilo visar den färger som ska hjälpa användaren att orientera sig i viktpendlandet. Visar vågen blått eller grönt innebär det att användaren har gått ned i vikt. Visar den istället grått betyder det att man bör dra ner på kalorierna.

 

Något annat som gör att den här vågen sticker ut är den tillhörande appen, i vilken användaren får uppdrag som ska klaras av. Ju mer användaren gör uppdrag och väger sig, desto mer lär sig vågen om vad som fungerar för honom eller henne.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *